Maarten van Poelgeest opent IJDock

09-09-2013

Wethouder Ruimtelijke Ordening Maarten van Poelgeest heeft vrijdag 6 september de openingshandeling van IJDock verricht. Hiermee is dit nieuwe stuk Amsterdam officieel in gebruik genomen. Een historisch moment voor de stad en alle betrokkenen, waar twee decennia lang naartoe gewerkt is.

De wethouder deed dit in aanwezigheid van o.a. Charles Scholten, directeur ontwikkeling en realisatie van a.s.r. Vastgoed Ontwikkeling en verantwoordelijk voor IJDock, stedenbouwkundigen Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek, verantwoordelijk voor het masterplan, Kike Sarasola, de eigenaar van de Spaanse hotelketen Room Mate, die met Hotel Aitana op IJDock de eerste vestiging in Nederland opende, en Jan van Run, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland, die de City Marina mede mogelijk heeft gemaakt.

Van Poelgeest: “IJDock is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Zuidelijke IJ-oever. Het is een markant gebied, met een mix aan functies, dat recht doet aan de prominente plek in het IJ. Nadat de havenfuncties verdwenen waren was dit een verlaten gebied waar Amsterdammers weinig kwamen. Nu is het weer een levendig onderdeel van de stad geworden.”

“IJDock is on-Nederlands door het ontwerp en grensoverschrijdend door zijn internationale allure”, zegt Charles Scholten, directeur ontwikkeling en realisatie van a.s.r. Vastgoed Ontwikkeling en verantwoordelijk voor IJDock. “Hoogbouw in deze dichtheid is ongekend in Nederland en de architectonische rijkdom op dit bescheiden schiereiland is vrij uitzonderlijk in een cultuur waarbij ‘doe maar gewoon’ de maatstaf is.”

Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek, masterplan-architecten & supervisie: “We hebben het ‘systeem’ van water willen verrijken en het complex vooral ontworpen rondom de uitsneden. De belangrijkste en meest karakteristieke daarvan in het verlengde van de Keizersgracht.”

ASR Ijdock Opening 9623 

Fotobijschrift:

Onder aansturing van Charles Scholten van a.s.r. Vastgoed Ontwikkeling, knippen wethouder Maarten van Poelgeest, Hans Gerson (projectbureau Noordwaarts), Jan van Run (gedeputeerde), Walter Wijbrands (Hof), Albert van Wijk (OM), Jacqueline Loomans (VVE woningen), Kike Sarasola (Room Mate), Marc Balvers (restaurant I-Dock) en Walter Nuyens (havenmeester) het lint.

Fotograaf: Arjen Veldt

Deel: