ONTSTAANSFILOSOFIE

ONTSTAANSFILOSOFIE

Midden jaren negentig besloten de gemeente Amsterdam, de Rijksgebouwendienst en a.s.r. vastgoed ontwikkeling de koppen bij elkaar te steken. Inzet was een nieuwe grootstedelijke ontwikkeling aan de zuidelijke IJ-oevers.

Er moest een eiland komen, gelegen op een steenworp afstand van het Centraal Station, met de historische werkeilanden als achterland. Na het nodige voorwerk kregen het Amsterdamse architectenduo Bjarne Mastenbroek en Dick van Gameren de opdracht voor het maken van een masterplan voor het prestigieuze project.

Vanaf het begin stond vast dat IJDock een multifunctioneel complex wordt: een combinatie van wonen, werken en recreatie. Het plan was een ontwerp met vijf gebouwen, parkeergelegenheid en diverse voorzieningen. De gemeente wilde een typisch ‘stadseiland’ waarbij het zicht op het IJ niet verloren mocht gaan.

Mastenbroek, Van Gameren en de uitvoerende architecten slaagden in hun opdracht. De hoge bebouwingsdichtheid en vele leeffuncties - kenmerkend voor de binnenstad - zijn volop in het ontwerp terug te vinden. Forse ‘zichtsneden’ tussen de gebouwen door houden het IJ van alle kanten prachtig in zicht.

Uiteindelijk werden die sneden bepalend voor het ontwerp. Het zijn immers niet de gebouwen zélf die zijn ontworpen, maar de lege vormen ertussen. Als pronkstuk geldt de zogeheten ‘Keizersgrachtsnede’. Door uit alle bovenste delen een weidse ‘kloof’ met verschillende schuinte weg te snijden, ontstaat een imposante doorkijk vanuit de Keizersgracht en haar omgeving.

Laatste nieuws

06-07-2015

Nieuw restaurant MOS Amsterdam opent binnenkort haar deuren op IJDock.

Chef-kok Egon van Hoof en maître-sommelier Henry Pattiwael van Westerloo hebben als locatie voor MOS Amsterdam gekozen voor IJDock. Het restaurant dat plaats biedt aan ruim 80 personen komt schuin onder het Paleis van Justitie in een ruimte van 9 meter hoog.

Lees meer