Architectuur

Architectuur

Wanneer je door de straat van IJDock loopt, ervaar je de magie tussen de verschillende gebouwen. Je voelt de werking, de dynamiek en de samenhang. De verhoudingen en vormen kloppen. Masterplanarchitecten Bjarne Mastenbroek en Dick van Gameren hebben een eiland ontworpen dat on-Nederlands, grensoverschrijdend en van internationale allure is.

Architectenplaatje GrootHet uitgangspunt bij de architectuur was de leegte en niet het bouwvolume. Het doel was vanuit de binnenstad zicht te houden op het IJ. Vijf zichtlijnen, vanaf het Bickerseiland, het IJ, de Westerdokssluis, de Keizersgracht en de Westerdoks-dijk, bepalen de uitsneden en dus de contouren van de gebouwen.

Het Masterplan voor IJDock is van stedenbouwkundigen Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek. Ook het ontwerp van de parkeergarage (gebouw 6), de passantenhaven en de ‘openbare straat’ is van de hand van Van Gameren en Mastenbroek.

Claus en Kaan Architecten is verantwoordelijk voor het Paleis van Justitie. Het hotel is ontworpen door architectenduo Jan Bakers en Ben Loerakker. De appartementen en kantoren, onder andere voor de Rijkswaterpolitie van het KLPD, zijn van de hand van Zeinstra van Gelderen.

Artist Impressions

De architecten wilden iets ontwerpen dat op grote afstand effect heeft, gezien de zichtbare ligging aan het IJ, maar dichtbij, op een kleinere schaal, een ander karakter toont. Vandaar het grote contrast tussen de gevel aan het IJ (glas) en die aan de binnenstraat (lichtgroene geëngobeerde baksteen). Het ontwerp van deze gevel is geïnspireerd op Indiase woongebouwen met hun overvloed aan erkers en balkons. De IJ-zijde van het gebouw is robuust en de grote glazen pui zorgt voor maximale transparantie.

Brug
De brug voor voetgangers en fietsers is een snelle verbinding met de Westerdoksdijk. Die brengt de binnenstad en het Centraal Station dichterbij. De brug is ontworpen door NEY+Partners uit Brussel.

Laatste nieuws

06-07-2015

Nieuw restaurant MOS Amsterdam opent binnenkort haar deuren op IJDock.

Chef-kok Egon van Hoof en maître-sommelier Henry Pattiwael van Westerloo hebben als locatie voor MOS Amsterdam gekozen voor IJDock. Het restaurant dat plaats biedt aan ruim 80 personen komt schuin onder het Paleis van Justitie in een ruimte van 9 meter hoog.

Lees meer